Epic Oud 1

Арабски парфюми: особености и видове

Арабски парфюми в нашата страна се появиха сравнително наскоро. Те са с пленителни аромати и по тази причина са заслужено популярни сред истинските ценители .

Женските се отличават с тънък, но устойчив аромат, а пък мъжките са изпълнени характерни и неповторими дълготрайни нюанси. Определено арабските парфюми са със сложни и естествени, дървесно-пикантни композиции, с основа на мускус и кехлибар.

Каква е историята на тяхната поява и създаване?

Арабската парфюмерия може би е толкова стара, колкото и самият Изток. Изкуството на ориенталските парфюмеристи е наистина ненадминато. Те  започват да доставят естествени ароматни вещества в Европа още през VIII век.

Именно арабите са първите, които откриват на света изкуството да се създават парфюмни композиции от етерични масла. Те също така изобретяват парния метод за дестилация на аромати, който става основа за производството не само на арабски парфюми, но и на парфюмите по принцип.

На Изток ароматите винаги са били от голямо значение. Те бележат връзката на човека с Бога и са били използвани по време на молитви, медитации, както и важни събития в живота на човека – сватбени церемонии, обреди по посвещаването на мъжа във воин, при раждане на дете и много други.

Арабските парфюми днес

В XXI век арабската парфюмерия все още се основава на древните традиции. Въпреки това, арабските производители се стремят да приложат и някои новости. По тази причина те ефективно си сътрудничат със западни парфюмеристи, за да създават по-достъпни и гъвкави аромати. Композициите не губят своята екзотика, а само стават по-приспособени към съвременния начин на  живот – да могат да се използват в ежедневието и при специални поводи.

Musk Al YoumВидове арабски парфюми

При класифицирането на арабските аромати обикновено се разграничават три нива: лукс, среден клас и икономичен сегмент. По-ниските цени при последните не са поради използването на евтини синтетични вещества, а се дължат на по-ниската концентрация на основните компоненти, който са най-скъпи. Например, при производството на луксозни парфюми се влагат естествени масла с рядък произход и висока цена. Също така, луксозната парфюмерия печели в дизайна – флаконите на елитните парфюми са с уникален дизайн. Те се изработват от кожа, кадифе, скъпи дървета, които могат да бъдат с инкрустации. Ароматите от среден клас също имат естествена основа, но маслата в състава им са по-разпространени и достъпни.

Възможно е също така да се намалят разходите при производството на арабски парфюми чрез използването на съвременни технологии. Например скъпият мускус сега се добива от определени видове растения.

Опаковката и самият стъклен флакон също влияят върху крайната цена на парфюмите. Задължително най-скъпите арабски аромати, които са дълготрайни, се продават в миниатюрни красиви флакони, които са истински произведения на изкуството.

Източни и западни парфюми – какво да изберем?

Екзотичните арабски аромати успешно се конкурират с добре познатите марки парфюми в Европа. А те никак не са малко. На територията на мюсюлманския Изток успешно работят няколко парфюмерийни къщи, които се гордеят със своите традиции и предлагат продуктите си на ценителите на специфичните и оригинални ароматите в цял свят.

Основната разлика между ориенталските парфюми и съвременните им европейски конкуренти е, че привлекателният аромат на арабските композиции основно се дължи на естествените етерични масла и на продуктите от животински произход. Някои арабски парфюми са разработени с липса или сравнително малко съдържание на алкохол и/или вода в състава.

Поради сложните и чувствени композиции, както и особеностите на производството на ориенталски аромати, съвременните арабски парфюми подхождат както за:

Jameela

  • жени: нека да споменем прекрасния плодово- флорален аромат Jameela или страстния Musk Al Youm
  • мъже: например, енергизиращият Blueberry Musk, който е с плодов аромат или Epic Oud – хармонично съчетаващ цитрусови и дървесни нотки.

Никога не бива да се забравя, че при всеки човек едни и същи арабски парфюм може да „звучи“ по напълно различни начини, променяйки мелодията си в зависимост от настроението, времето на деня и дори пулса. Истинска магия, нали…

Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X