Кои са най-популярните нотки при арабските парфюми

Тайната на пустинята, безбрежността на пясъците, силата на ветровете и яркостта на слънцето – всички тези символи на Изтока са събрани в най-често използваните аромати за направата на арабските парфюми. Те са пропътували хиляди километри и са минали през много ръце, преди да стигнат до вас усъвършенствани, незаменими и запомнящи се. Ароматът на Арабия е спомен, който остава завинаги.

Мускус

Няма друг композиционен елемент в арабските парфюми, който да се среща толкова често, както при мъжките, така и при дамските варианти. Топлият дъх на мускуса носи усещане за интимност и същевременно трепет. Първоначално е бил добиван от мускусен елен – дребен в сравнение със съвременния му събрат. Мускусният елен произвежда омагьосващ секрет, с който очарова женските и който действа като афродизиак върху човека. Още в Древността се е смятал за луксозна съставка. Арабите са го включили в ритуалите си за борба срещу злите сили. В мюсюлманството е представян като уханието на рая.

Днес се използва бял мускус, изобретен от носителя на Нобелова награда Лавослав Ружичка. Качествата и достойнството на съвременния мускус остават непроменени. Неговите най-ярки представители сред дамските арабски парфюми са Bint Hooran с акцент от естрагон и градински чай, Al Karaam с малинов лист и тик, Oud Abiyedh с шафран и рози, както и Teef Al Hub с лилии и иланг-иланг.

Сред мъжките парфюми се открояват Sheikh Al Arab Silver с неговите портокалови цветове и дъбов мъх, Habibi Lil Abad Black с оуд и ябълка, Oud Al Shams с джинджифил и гуржум, Fakhar Al Oud с нагармота и индийско орехче, както и Special Oud с опушени нотки на сандалово дърво и ванилия.

Кехлибар

Вероятно знаете, че кехлибарът е втвърдена смола, но знаете ли, че има няколко вида смоли, от които може да бъде създаден? Думата за кехлибар идва от арабски и означава „зърнени култури“. За да се превърне в масло, той се смила на прах и по този начин отключва смолистата си сърцевина. Египетският кехлибар е по-сладък, докато този от Тунис е далеч по-пикантен и опияняващ. Кехлибарът най-добре се смесва със сандалово дърво и мускус или ветивер и цитрус.

Сред дамските аромати ще откриете кехлибар в Aroma Senora III с нотки на теменужка и роза, докато Bint Hooran е далеч по-сложен със своя тютюн, кипарис и син лотос. Nukhbat Al Oud изпъква със своята черна ванилия и акорди на бадеми, кафе и шоколад. По-традиционни са Asayel с праскова и бергамот, Pure Kanz с тонка и ванилия и Mukhallat Attar Al Nisae с орхидеи и здравец.

khayali B scaledПри мъжките парфюми кехлибарът заема централна роля, редом с базовите нотки. При Arabia Pour Homme със сандалово и кедрово дърво, Zain Al Shabaab с лимон и канела или Khayali с тонка и орхидея. Ако търсите триото кехлибар-мускус-оуд, то ще го откриете при Jaad, Taariikh Black и Oud Khas. Уникален и разчупен аромат е кехлибарения тамян на Oud Al Shams с нотки на гаяково дърво и гуржум.

Оуд

Въпреки огромната си популярност в Близкия изток, оудът се внася предимно от Югоизточна Азия, която се извлича от агаровите дървета. Веднъж заразени, вътрешността им се изпълва с гъбички и плесени. За да се справи с вредителя, агаровото дърво отделя благовонна смола, която забавя инфекцията. Агаровите дървета могат да се борят за оцеляване в продължение на десетилетия. Колкото по-дълго смолата пребивава в дървото, за толкова по-скъпа и ценна се счита от специалистите.

Търсенето на първокачествен оуд принуждава познавачите да прекосяват континенти, да кръстосват с часове тесни, прашни улички и да си проправят път през плътни тълпи от хора, преди да открият най-добрата стока. Ползван пестеливо при религиозни ритуали и за втриване в тялото, оудът се е просмукал в арабската култура. Днес той е сред водещите аромати в парфюмерийната индустрия.

Сред мъжките парфюми ще го откриете в Khayali с неговите сладки и опушени нотки или Dar Al Shuyukh с лавандула и розмарин. При дамските е най-осезаем в свежия и цветен Yara или драматичния и комплексен Confidential Private Gold.

Comments are closed.

Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X