kakvi aromati se izpolzvat za arabskite parfyumi

Какви аромати се използват за арабските парфюми

Арабските парфюми имат своя собствена категория по отношение на композициите. Поначало те са били само четири, но с навлизането на ориенталските стоки, композициите стават пет. Трудно е да се даде еднозначно определение на арабските аромати – те са силни, със собствен темперамент; дълготрайни, качествени и наситени. Арабските парфюми не се ограничават само с аромати на местни растения – те могат да съчетаят в себе си нотки от всички други композиции, но в основата им винаги присъстват определени аромати, носещи класическото звучене, основната рамка и послание.

Ванилия

Ванилия

Най-използваният аромат в арабските парфюми е ванилията. Повечето хора правят асоциация с класическия ванилов сладолед – привидно не е нищо специално, но продължаваме да се връщаме към него. През 15 век, по време на една от множеството си битки, ацтеките завладяват тотонаците и откриват вълшебството на ваниловата шушулка. Започват да прибавят ванилия към какаовата си напитка, която по-късно испанците пренасят на Стария континент. От там ванилията плъзва през всички нива на културното ни развитие, включително парфюмерията. Благодарение на уникалния си молекулярен състав, ванилията се задържа дълго време на кожата, което я прави най-предпочитана за преходен и основен акорд в парфюмите композиции.

Ветивер

Ветивер

Ароматът ветивер се извлича от многогодишна висока трева с индийски произход. Докато самата трева се използва, за да предотврати ерозия на почвата, от корените се извлича есенцията. Уханието е отличително – сладко, земно, опушено, лимонено и с нотки на кожа. Най-често се използва като базова нотка заради топлия си характер. Съчетава се добре с дървесни и флорални акорди. Популярни парфюми с ветивер са Inimitable и Vetiver By Shaikh.

Жасмин

Жасмин

Богат, сладък и плодов аромат, но в същото време чувствен и женствен – жасминът е уханието на съблазънта. Съществуват няколко вида жасмин, но най-популярен е обикновеният, известен още като „жасмина на поета“. Арабският и испанският жасмин също се използват в парфюмерията. Познат е като цвете на чистотата и любовта. Името му означава „божи дар“. Ще го откриете в Sillage Revere D`infinity и Kashkha By Shaikh.

Мускус

Мускус

 

Мускусът е топъл и фин аромат, асоцииран с прахообразни, сладки, дървесни и земни акорди. В зависимост от композицията, се забелязват плодови и флорални нюанси. Използва се най-често за базова нотка на опростени или комплексни композиции. Среща се и като монотонен аромат. Примамливата му и съблазнителна природа е типична предимно за мъжките арабски парфюми, но се среща и сред дамските. Съществува и бял мускус, който се смята за по-лека и достъпна форма на класическия мускус.

Оуд

oud muskus

Смола, която се извлича от специални агарови дървета. Тези дървета са заразени със гъбички, които карат дървото да секретира защитна смола. Смолата е много ароматна и високо ценена. Ароматът не е един и същ и понякога са нужни години, за да се достигне определен нюанс. Ето защо уханието на оуд варира от билково до дървесно. Дори малко количество оуд е способно да отдели силен, дълготраен и опияняващ аромат, който не прилича на нищо, което познавате.

Пачули

Пачули

Подобно на ванилията, пачули е широко използвана суровина в парфюмерията. Става известен покрай индийски шалове, ароматизирани с пачули. Тогава той се е използвал, за да отблъсква насекоми, а днес е неразделна част от арабските композиции. Отличава се с дървесен, земен, влажен и тъмен аромат. Пачулите от най-високо качество съдържат нотки на какао. Explorer Gold е отличен пример за висококачествено пачули.

Сандалово дърво

Сандалово дърво

Чувствен и изискан аромат, почти толкова популярен, колкото оудът. Кремообразен и фин на усещане, той е идеален аромат за зимно време. Комбинира се предимно с плодове и цветя, създавайки мека и ефирна композиция от нюанси. Маслото от сандалово дърво се произвежда основно в Индия и Южна Азия. То е второто най-скъпо дърво в света. В хиндуистката религия стои най-близо до божественото. Дървото расте бавно и може да запази аромата си с десетилетия, заради което се използва главно като базов акорд.

Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X