ideya za podarak kakvo da si kupim ot dubay

Идея за подарък от Дубай – Идеи какво да купите

Преди по-малко от 30 години Дубай е бил предимно пустиня, но благодарение на усилията на шейх Рашид и шейх Мохамед, колкото и пъти да посетите града, той винаги ще расте, което прави Дубай една от малкото постоянно менящи се дестинации в света. Освен, че градът е известен с най-високите си небостъргачи, към това число всяка година се добавят по още десет. Най-доброто време да посетите Дубай, за да разгледате забележителностите и да си купите сувенири, е в студените месеци, от ноември до април, когато температурите през деня и нощта варират между 30 и 40С.

Какъв подарък да купите от Дубай?

Ако обичате да пазарувате, Дубай е раят за такива като вас. В града на арабските мечти ще откриете всичко: от луксозни дизайнерски стоки до достъпни и атрактивни оферти. Едни от най-търсените сувенири са маслените лампи, изработени от месинг и стъкло. Най-популярни са лампите Аладин, чието производство е започнало през 1908 г. (ако някой опитва да ви убеди, че са по-стари, вероятно иска да ви продаде реплика на смехотворно висока цена). За да свети, лампата работи без налягане, пълни се с керосин и гори посредством нажежаема жичка, която свети в синьо. Така светлината от лампата е бяла, а не кехлибарена. Освен че произвеждат по-силна светлина, лампите Аладин са много красиви, като излезли от приказка на Хиляда и една нощ със своето тънки и извито тяло, обсипано с камъни и цветно стъкло. Идеален подарък за близки и роднини.

Парфюм

Ако харесвате парфюмите, то ще се влюбите в благовонията оуд и бакхур. Разликата между двете е, че одуът е смола, извлечена от агарово дърво, докато бакхур са парченца поресто дърво, напоено в ароматни масла (едно от които може да е оуд). И двете трябва да бъдат изгорени в специални кадилници, за да отделят аромата си. Навремето кадилниците са се употребявали предимно от знатни семейства, от дами – за козметични процедури, а по-късно са станали част от религиозни обреди. В Дубай можете да откриете не само висококачествени, оригинални благовония оуд и бакхур, но и невероятно красиви кадилници със сложни плетеници от флорални елементи, с разкошни и скъпи украшения.

Шоколад

Любителите на шоколад имат възможност да опитат уникален местен шоколад с камилско мляко. Както е добре известно, Арабия изобилства от камили, а тяхното мляко има пет пъти повече витамин С, по-малко мазнини и лактоза спрямо кравето. Изначално шоколадът от камилско мляко се е продавал от улични търговци, преди да се сдобие с широка популярност и да намери свое място на круизни кораби, скъпи хотели и частни самолети. Вкусът на този шоколад е леко орехов, с нотки на карамел и щипка сол. Текстурата е нежна и кремообразна. Предлага се в различни вкусове, често във формата на камила.

Атар

И като заговорихме за вкусове, арабският атар е един от най-обичаните и познати символи на Изтока. Известен е още като арабски парфюм и се отличава със своя дълготраен, комплексен и неповторим аромат. Мъжките композиции са първични, горещи и непредвидими като самата пустиня, докато дамските са обвити в мистериозност и цъфтяща прелест. Често използвани аромати са земни, като пачули, опушени, като тютюн и тамян, или дървесни – оуд и сандалово дърво. В Дубай ще имате възможност не само да откриете най-опияняващите и изкушаващи композиции, но и най-атрактивните флакони, за да се чувствате специални всеки път, когато ги използвате.

Персийски килими

Друг популярен сувенир от Хиляда и една нощи са персийските килимчета и черги. Добили популярност със своете изящество и високо качество, ръчно тъканите персийски килими са считани от десетилетия за един от културните върхове на Ориента. Както подсказва името, историята на тези килими започва от Древна Персия, днес известна като Иран. Килимите не са просто подови настилки, те са произведения на изкуството със своите наситени цветове и интригуващ дизайн. Изтъкани са изцяло от естествена вълна и коприна, за оцветяването на които са използвани естествени багрила. Няма единен стандарт за персийски килим – те се отличават помежду си според региона, плътността на възлите и шарките. Например, Абадех е килим, характеризиращ се със своя шестоъгълен централен медальон, а Бахтир – със своите мотиви на персийски градини. Биджар се отличава с твърд косъм, докато Габе е семпъл и елегантен номадски килим.

Шиша

Наргилетата са добре познати в България, но ако искате оригинален продукт, потърсете шиша из уличките на Дубай. Шиша е едно от много имена на наргилето. То е изобретено през 15 век, а днес всяко второ кафене предлага наргиле на своите клиенти. Този метод на пушене на тютюн използва вода, през която минава дима. Често пъти водата е подправена с плодови аромати, което прави димът сладък на вкус. Наргилета се предлагат във всякакви форми, размери и цветове – както модерни, така и класически. Някои магазини с Дубай се занимават с изкупуване и предлагане на антични наргилета, така че ако сте любител на антиките и пушач, можете да откриете следващата си находка.

Сет за арабско кафе

Не на последно място са сетовете за арабско кафе – медни и златни на вид, тези сетове са създадени специално за приготвяне на кафе в горещ пясък. Джезвето има специфична пречупена форма, а чашките са симпатични и в сходен десен.

Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X