arabskite parfyumi te ni prenasyat v edin nov svyat

Арабските парфюми – те ни пренасят в един нов свят

Авицена е древен учен и мислител, който е живял в земите на съвременните арабски емирства в началото на I век от н.е. Едно от неговите постижения е разработването на процеса на дестилация, който позволява добиването на масла и лечебни екстракти от различни растения и цветя.  По това време неговата цел не е била създаването на парфюми, а производството на балсами и отвари, с които да помага за лечението на различни заболявания. Използването на ароматни масла, получени чрез дестилация, днес служи като основа за производството на арабските парфюми.

Историята на  Близкия Изток и жителите на арабските страни от древни времена е неразривно свързана с ароматите. Топлият климат на този регион е допринесъл за растежа на много и различни екзотични растения и подправки, които са били използвани както в кулинарията, така и в провежданите ежедневни ритуали. Жените от Ориента винаги са се славели със своята красота, чиято тайна е в това, че те нежно се грижели за тялото си, като се помазвали с масла и тамян – традиция, която пазят още от древността. В Европа арабските парфюми започват да се използват едва през 15-ти век и много бързо завладяват сетивата, със своите несравними аромати, които ни пренасят в един нов свят.

Какво  отличава арабските парфюми от останали

Арабските парфюми са специален вид парфюмерийни продукти. Традицията за производството им е запазена и до днес. Те се произвеждат по древни рецепти, като в тях умело се съчетават традиционни ориенталски подправки и билки със сочни нотки на екзотични плодове, създавайки богати аромати, които придават индивидуални черти на всеки собственик. Всички те допринасят и за високата устойчивост на аромата, което прави парфюмите много трайни. Една капка автентичен парфюм с арабско масло може да даде на жената облак от невероятен аромат за цели 10 часа, а контактът с вода го засилва и го разгръща още повече.

Арабската парфюмерия се различават от европейската по няколко основни неща. На първо място това е:

– Арабските парфюми се произвеждат изцяло на основата на натурални масла;

–  В производството на арабски парфюми не се използва алкохол;

– Арабските парфюми се отличават с висока концентрация;

– В състава на арабските парфюми влизат само естествени съставки от растителен или животински произход и по-рядко  производни на тяхна основа;

–Компонентите на ароматите се използват отдавна и като средство за ароматерапия, така че композициите имат и лек лечебен ефект.

Какви са основните компоненти в арабските парфюми

Арабската парфюмерия се произвежда на базата на натурални съставки и е много силен природен афродизиак. Основните компоненти, формиращи невероятния аромат на парфюмите са естествен мускус, кехлибар, подправки, тайфи роза, жасмин, джинджифил и други. Всички те оказват благоприятен ефект върху настроението, благополучието и енергията . Нотките на чувственост в арабските парфюми се дължат на вложените в тях  нероли и пачули, сандалово дърво, кедър, тамян, смирна и много невероятни многостранни подправки. По-голямата част от ароматите в арабската парфюмерия са дървесни и пикантни, с малко по-редки флорални, плодови, леки нотки на зеленина, както и цитрусови аромати, които придават свежест.

Какви са предизвикателствата, пред производителите на арабски парфюми

Днес  арабската парфюмерия  все още се основава на древните традиции. Арабските производители обаче ефективно си сътрудничат със западните дизайнери, за да създадат по-достъпни и универсални аромати, коетоТова не означава, че парфюмите губят своята екзотика. Научете тук и повече за една от най-скъпите съставка : ОУД

При класифицирането на арабските аромати обикновено се разграничават три нива – лукс, среден и икономичен клас. Намаляването на разходите не се дължи на използването на евтини синтетични вещества, а се постига с намаляване на цената на основните компоненти. Например, при производството на луксозна парфюмерия се използват естествени масла с рядък произход и висока цена, а парфюмите се предлагат в опаковки, направени от кадифе, ценни дървета и инкрустации. Ароматите от среден клас също имат естествена основа, но маслата в състава им са по-често срещани и достъпни. Много скъпият мускус например се извлича от определени видове растения и от амбрата, която струва скъпо. Производителите обаче  са се научили да го синтезират в индустриални условия, което намалява цената му. Опаковката също влияе върху цената на парфюмите и тъй като арабските аромати са много икономични, те често се продават в миниатюрни шишенца.

 

Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X