arabski parfyumi ff

Aрабски парфюми

Омайната еволюция на арабските парфюми: Традиции с бъдеще

 

Арабските подправки нямат нужда от представяне – за тях поети са писали стихове, жени са създавали вкусни ястия край огнищата, мъже са преборвали пустини и морета, но същата очарователна картина и романтика откриваме и в историята на арабските парфюми. Ароматите на Ориента достигат до нас лесно и бързо днес, но те са плод на едно омайно хилядолетно пътешествие.

 

Дълбоки културни традиции, майсторство и мъдрост са факторите, които днес ни дават основание да твърдим, че сегментът с арабски парфюми е сред водещите на пазара. В древни времена парфюмите са били не своеобразно лично бижу и демонстрация на висока позиция в обществото, но и символ на гостоприемство и духовност. Каква е тяхната история и тяхното бъдеще?

Дългият път на ароматите

Именно ароматите, някога толкова скъпи и ценни, играят ключова роля в историята на цели народности и региони. Историята им може да се проследи до най-ранните цивилизации в Месопотамия и Древен Египет, Персия и Вавилон. Преди около 2000 години първите писмени свидетелства описват парфюма като атрибут на висшата класа. По-късно набатейците в Петра, днешна Йордания, основно пропускали кервани с подправки и аромати, за да превърнат каменния си град в едно от чудесата на света и извор на изобилието насред пустинята. Основните потребители на така желаните арабски парфюми били европейците, по-специално древните римляни. Именно те дали името на парфюма, тогава заради мириса от изгарянето на тамян и смирна – per fumus, през дима.

 

Арабският полуостров, с богатите си природни ресурси и стратегическото си местоположение, по естествен начин се превръща в средище за производството и търговията със съставки за парфюми и скъпоценни аромати, включително и животински като мускуса, който се извлича от жлези на мускулен елен. Тук трябва да добавим растения като смирна, жасмин и шафран, тамян и изключително желаното масло от агарово дърво, известно като оуд, канела и кадрамон, а също и роза.

 

Малко известен факт е, че българската роза Дамасцена, този символ на страната ни, всъщност произхожда от района на днешен Дамаск, откъдето идва името й, преди да бъде култивирана и адаптирана в района на Розовата долина. Силни и завладяващи, тези благоухания изграждат аромата на Ориента и днес.

Технология и занаят –  парфюмите са изкуство

Арабите са първите, които създават парфюми в течна форма – революционно за времето си постижение. Смята се, че известният арабски лечител Авицена за първи път създава розова вода чрез парна дестилация. Изкуството на дестилацията, което е от основно значение в арабската парфюмерия, задава нови стандартни и се превръща в традиционен метод на извличане на парфюмни и етерични масла, както и студеното пресоване.

 

Това майсторство се предава от поколение на поколение, в резултат на което се получават уникални и завладяващи аромати, които са визитната картичка на региона. За основател на арабската парфюмерийна школа се смята арабският учен Абу Юсуф Якуб бин Ишаак ал Кинди. Още през 9-и век той създава над 100 уникални рецепти, които записва в книга, а интересното е, че някои имат изцяло козметична, а други лечебна сила.

Богатството на природата в едно шише

Така започна смесването на различни етерични масла и билки в търсене на точните пропорции и най-добрите методи за извличане на благоуханията. Всяка нотка е внимателно подбрана, за да допълва и подсилва останалите. Щипка мистика или природна свежест, лукс или страст, загадъчност и духовност, всичко това присъства в богатството на хармоничните и завладяващи арабски парфюми. Добавките от други култури, например водна линия, сандалово дърво и лотос от Индия, само допринасят за тяхната популярност през вековете.

 

Ориенталската съкровищница от благоухания и днес включва дълбоките и тайнствени дървесни нотки на смолата на оуд, наричан някога течно злато, елегантното ухание на розата, луксозния полъх на шафрана, трайния допир на кехлибара и още, и още. Добавки като портокалова кора, боровинки, джинджифил и други силни аромати също се използват за парфюми, които създават и отключват спомените.

 

Много от тези цветя и растения се събират ръчно. Това придава на сила и уникалност на завладяващите арабски парфюми. Колкото до технологиите, днес съществуват множество методи, например мацерацията, при която суровините се потапят в етанолов разтвор, който извлича ароматните съставки. Известни са няколко вида дестилация – парна , суха и фракционна, което само показва колко много се развива индустрията, търсейки извличането на аромати от цветя, листа, стъбла и дървесина.

Културата на парфюма

В арабската култура парфюмът заема специално място. Той е свързан с духовните ритуали и символизира връзката с божественото. Актът на помазване с парфюм преди молитва, наричан „итр“, е традиция, която отразява отдадеността, смирението и предаността. Парфюми са се използвали по време на молитви, медитации и важни житейски събития като сватби, церемонии за посвещаване на воини и раждане на деца. Ето защо за създаването на арабски парфюми се използват чисти естествени съставки, например уд, кехлибар и жасмин, създавайки интензивни и дълготрайни аромати.

 

Арабските парфюми са изкуство, което се простира във времето. Те са символ на традиция и модерност, съчетавайки богатството на природата с майсторството на човека. Те са мост между миналото и настоящето, между Изтока и Запада, и продължават да вдъхновяват и да очароват хора по целия свят. Те са подарък, който заслужавате.

Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X