Парфюмерия Shaikh

За нас

Парфюмерия „Шейх“ е създадена през 2019 година в Дубай, Обединени Арабски Емирства. Вдъхновена от красотата на арабската традиция и наследство в създаването на уникални ориенталски аромати. Насладете се на многобройните натурални съставки като оуд, сандалово дърво, муск, жасмин, пачули и други.

 

История на парфюмите

Думата парфюм произлиза от латинската дума “per fumus”, което означава чрез дим. Парфюмът по същество е смесица от различни аромати, естествени или изкуствени. Историята на парфюма датира от древността. Именно в древен Египет започва парфюмерията или изкуството да се правят парфюми, но е разработена и усъвършенствана от римляните и арабите. Въпреки че парфюмите и парфюмерията също са съществували в Източна Азия, голяма част от неговите аромати са получени от естествени и билкови продукти.
fragrance 2
woman1
Арабската културa доприне значително за развитието на западната парфюмерия както за усъвършенстване на извличането на аромати чрез дестилация с пара, така и за въвеждане на нови, сурови съставки. И двете- сурови съставки и дестилационната технология оказват значително влияние върху западната парфюмерия. Като търговци арабите и персите са имали по-широк достъп до различни подправки, билки и други ароматни материали. В допълнение към търговията с тях, много от тези екзотични материали са култивирани, така че те могат успешно да се отглеждат извън родния им климат. Два примера за това включват жасмин, който е роден в Южна и Югоизточна Азия, и различни цитрусови плодове, които са родом от Източна Азия. И двете съставки са все още изключително важни за съвременната парфюмерия. Тъмни и дървесни, някои традиционни парфюми от Близкия изток могат да бъдат силно ароматни. Със сливанията от подправки и цветя ароматите във въздуха отговарят и на личните предпочитания. Aрабите използват парфюмни пръчки или подобна на тамян смес, наречена bukhoor, докато се обличат. Те държат дрехите си в близост до изпаренията, така че ароматът да остане. Мнозина също използват всеки ден определен аромат, така че в крайна сметка да започват да миришат на него. Ароматите всъщност са вездесъщи. Хората, домовете, търговските центрове, офисите, традиционните пазари, всички миришат екзотично и на бухор, oуд и тамян.

Ароматите на арабите

В Близкия изток използването на аромати е свещено, но използването на традиционните още повече. Арабите не са взети толкова от съвременните аромати, колкото от традиционните. За да отговорят на търсенето, дори луксозни марки бутилират традиционни аромати. Известни марки могат да се видят на рафтовете в търговските центрове в Дубай,Бутилират суров oуд, или го смесват с роза, канела, пипер, жасмин и други аромати. OУдът е плътното, тъмно и ароматно вещество, което дървото агар произвежда, за да се предпази, когато е заразено с плесен, наречена Phialophora parasitica, вид гъбички. Предполага се, че произхожда от североизточната индийска държава Асам, дървото Агар се отглежда в цяла Югоизточна Азия, Индия и Бангладеш. Agarwood е най-скъпият дървен материал в света и е ценна сурова съставка. Обикновено се описва като топло, дървесно с лек намек на влажно гниене, някои сортове oуд са опушени и сладки. Самият аромат варира значително в зависимост от качеството на дървесината, което се различава с релефа и въз основа на това дали дървото е култивирано или естествено заразено. Освен че се използва като парфюм и в масла за нанасяне върху кожата, oудът също се изгаря, за да разпространи аромата в домовете или върху дрехите. Традиционните арабски масла и мехлеми имат oуд и смирна, често смесени с жасмин, мента, цитрусови плодове, бадеми, анасон, кедър. Казват, че хората в Близкия изток знаят своите аромати до съставките и по този начин наслояването на подправките с цветя, с дървесна пръчка, е изкуство, което те биха познавали по-добре от всеки друг по света.
fragrance 5
fragrance 3

Очаквайте скоро!

Парфюмерия „Шейх“ скоро ще бъде налична и в няколко от най-големите столични търговски центрове. Очаквайте скоро подробности. 

 
Shopping Cart

Регистрирайте се и получете отстъпка ;)

X